Kiedy jelita pracują wolniej, pojawiają się zaparcia. Objawami tej choroby mogą być trudności w wydalaniu i uczucie przejedzenia, ale także przewlekła biegunka i bóle brzucha.

Najlepiej zapobiegać zaparciom stosując dietę bogatą w błonnik, ponieważ to jego brak jest najczęstszą przyczyną choroby. Zawierają go przede wszystkim świeże owoce, takie jak śliwki czy jeżyny. Skuteczne przeciwko zaparciom są także owoce suszone. Nie należy także zapominać o pieczywie pełnoziarnistym. W przypadku, gdyby zmiana diety nie zadziałała, można zastosować kurację otrębami – nie należy jednak przekraczać 3 łyżek dziennie.

Jeśli konieczne jest użycie środka przeczyszczającego, najlepiej jest zastosować medykamenty ziołowe. Podstawą większości mieszanek w tym przypadku będzie kora kruszyny. Pomocne bywają także nasiona lnu i olej rycynowy. Najlepiej jednak stosować soki owocowe, które również mają działanie przeczyszczające (jednak łagodniejsze) i można je stosować przez cały czas, co jest dużą zaletą.

By admin